Kripto paralar Helal mi? Haram mı ?

Öncelikle para nedir ona bir cevap verelim.Para bir takas aracıdır. (Konumuzla alaklı olduğu için sadece bu tanımını kullandım.)Kısaca bir mal karşılığı verilmiş olan her şey paradır. Basılmış veya basılmamış, yenilir veya yenilmez her şey para olabilir.

Örneğin; İnsanoğlu deniz kabuklarını bile para olarak kullanmış.

Altın yaratılışta paradır. Arkasında hiçbir devlet yoktur ve hiç bir kurum basmaz. Madenden çıkarır ve kullanırsın. Sınırlı sayıdadır.

Bugün cebimizde kullandığımız paralar merkez bankası tarafından basılır ve halka borç olarak faizle verir. Yani para halka ait değildir, bankanındır. Faiziyle geri vermek üzere ödünç verir bize. Bu HARAMDIR. Yani cebimizdeki paralar basıldığı andan beri haramdır.

Peki kripto paralar ? Öncelikle bu söyleyeceklerim bazıları için geçerlidir. Hepsinin amacı ve şekli farklıdır. Kripto paralar genel olarak altın gibi sınırlı sayıda basılır ve halka dağıtılır. BORÇ VERİLMEZ. FAİZ YOKTUR.

BU YÜZDEN KRİPTO PARALAR TL’DEN DAHA HELALDİR.

Para basımı

Cebimizdeki paraları bankalar basar. Siz gidip kredi çektikçe para basarlar. Bunda bir sınır yoktur. Yani sınırsız basılırlar ve borç olarak verilirler. Yani halkı sınırsız borçlandırırlar. Kripto paraların çoğu sınırlı sayıdadır. Sınırsız olanları da vardır. Ama hepsinin basılma algoritması sabittir ve asla değiştirilemez. Hatta içlerinde para yakan bile var.

Mesela bitcoin sınırlı sayıdadır. Basım şekli adeti ve son basım tarihi bile bellidir. Ondan sonra asla basılamayacak. Madencilik ile üretlir. Saniyede 7 civarı işlem yapılabilir. Çok yavaştır.

Ethereum sınırsızdır. Basım sınırı yoktur. Mdencilik ile üretilir. Saniye 15 20 işlem yapabiliyor.

Avax sınırlıdır. Basım şekli sabittir. Piyasanın ihtiyacına göre basılır. Hatta ihtiyaç yoksa yakılır. Doğrulama işlemleri üzerine üretilir. Ben buna muhasebecilik diyorum. Saniyede 5000 civarı işlem yapabilir..

Kripto para alıp satmak caiz midir ?

Açıkçası bu soruya ben net cevap vermeye çekiniyorum. Ama bu işlemi ben kuyumculara benzetiyorum. Kuyumcular altın alıp satarak para kazanıyor. Bu helal midir ?

Bunun da kuyumculuktan bir farkı yok. Kripto para alıp satıyorsun.

Yorumu size bırakıyorum…

Not: Ben alım satım yaparak para kazanma amacıyla hiçbir işlem yapmıyorum.

Kripto paralar

Piyasda en az 9000 çeşit kripto para var.Bunların içinde yasadışı işler için üretilen kullanılanı da var. Bankacılık sistemine entegre olmak için üretilende var. Hayır işlerinde kullanılmak için üretileni de var.

Kripto paralar temelde ikiye ayrılır.

Coin -> Para
Token -> Jeton

Bunların hepsi kripto para olarak anılır.

Coinler kendi içerisinde bir altyapı ve teknoloji barındırır. Başlı başına bir ekonomi modelidir. Para basılma ve yakılma, madencilik ve muhasebecilik diye adlandırabileceğimiz işlemleri vardır.

Jetonların bu tip özellikleri yoktur. Bir amaç için üretilirler. Günlük hayatta jetonları nerede kullanıyorsak bunlarda aynı şekildedir. Örnek vereyim. Oyun içerisinde eşya alım satım amacıyla kullanılmak için üretilen jetonlar var. Tiyatrolarda, eğlence merkezlerinde kullanılmak amacıyla üretilmiş token (jeton) lar vardır. Bunlar coinlerin altyapısını kullanarak tedavül ederler.

Nedir bu akıllı kontratlar?

Yeni nesil coinler altyapı itibariyle akıllı kontrat sistemi barındırırlar. Patent veya lisans gibi düşünün. Elinizde olan bir ürün için bir adet token oluşturuyorsunuz. Bu token önceki bahsettiğim jeton gibi düşünmeyin. Tapu gibi düşünün.

Bir arabanız veya arsanız var. Devlet her bir mal için bir adet token numarası oluşturduğunu düşünün. Bu numara kimin cüzdanında ise mal ona aittir. Siz bu malı sattığınızda bir noter vb gibi işlemlere gerek yoktur. Tek yapmanız gereken şey sattığınız kişinin cüzdanına transfer etmek. O da sizin cüzdanınıza kripto parayı transfer etmek. Bu kadar basit.

Bu sistem ile evlilik kayıtları, mahkeme kayıtları, noter kayıtları vb. gibi devlete ait pek çok işlem kendiliğinden kayıt altına alınır.

Bu sistemler son derece güvenlidir ve neredeyse asla hack edilemezler. Hack edilebilecek tek şey sizi cüzdanınızdır. İyi sahip çıkın =)

You may also like...

6 Responses

  1. Coşkun Özkaraaslan dedi ki:

    Gayet açıklayıcı.Emeğinize sağlık 😊

  2. Furkan dedi ki:

    Arkadaslar yatırım tavsiyesi değildir sjjssj

  3. Cihad dedi ki:

    Dijital para kontrolsüz ve aşırı manipülatif borsalarda işlem gördüğünden dolayı ciddi sıkıntıları var. Sizi olaya teknik bakıyorsunuz ve baktığınız yerden dolayı haklısınız ama sizin kripto para helal demenizden herkes şunu anlar, binance ve diğer borsalar üzerinde kripto para ticareti helal. Bence bazı şeyleri ayırt etmekte fayda var.

    • Samet SAN dedi ki:

      Tabi ki. Ama burada haram olan şey paranın cinsi değil. Manipülasyondur.
      Aynı şekilde benzer işlemler altın ve gümüşte de haramdır.

  4. Bir Abdullah dedi ki:

    Samet Bey, siz helal demenizi anlayabiliyorum. Fakat sizin bu tarzda derinlemesine hüküm verebilmenizden anladığım şey; İslami bir temeli olmadan konuştuğunuz ve kendinize göre mantıklı gelen şeyleri söylemeniz doğru değildir. Bu söylediklerimi yanlış anlamayın ben size karşı bir düşmanca tavır içerisinde değilim. Fakat sizin söyledikleriniz de bir ictihat temeli olmadığı çok açık, her şeyden sizin bize senet(referans) göstermeniz gerekir. Mesela İslam iktisadına karşı ne kadar alim ders aldınız. İlk olarak bunu söylemenizi isterim. Eğer ki sistemin işleyişinden bahsederek bu işin helal olduğunu söylüyorsanız, meseleyi daha geniş algılamanızda fayda var. Yani sözün özü, ilmini öğrenmeden konuşmayın uzmanı olduğunuz alanda söz söyleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir